Elsbeth Gerritsen

Mezzo-sopraan Elsbeth werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna werd zij enkele jaren gecoacht door Jard van Nes. 

Als soliste werkte ze samen met gerenommeerde ensembles als het Asko/Schönberg Ensemble, het Doelen Ensemble, Ensemble Klangart Berlin, MusikFabrik, Slagwerk Den Haag, VocaalLAB, Concerto Barocco en Camerata Trajectina. Zo zong zij onder meer de Matthäus Passion van Bach, het Stabat Mater van Pergolesi, de Petite Messe Solennelle van Rossini, de Altrapsodie van Brahms, l'Enfance du Christ van Berlioz, de Wesendonklieder van Wagner en M is for Man, Music, Mozart van Andriessen.

Elsbeth zingt ook graag kamermuziek. Dit seizoen zijn haar partners Riko Fukuda (fortepiano) en Elisabeth Smalt (altviool) voor liederen van Clara Schumann, Verhulst en Brahms en Arthur Schoonderwoerd en Wolfgang Brunner (piano) voor liederen van Brahms. 

Ze vertolkte diverse operarollen, waaronder de rol van Miranda in The Tempest van Purcell, Sorceress in Dido and Aenaes van Purcell, Orfeo in Orfeo ed Euridice van Gluck, Marthe in Faust van Gounod, Eliza in The Zoo van Sullivan, Mrs. Nove in Nove's Fludde van Britten en Sally in A Hand of Bridge van Barber.

Elsbeth heeft enkele wereldpremières op haar naam staan: de rol van Greta in Autland van Sergej Nevsky (Ruhrtriënnale), Aurore Noire in Colorful Penis van Maria de Alvear (Dresdner Tage für zeitgenössissche Musik), Dienstertje in De Roep van de Kinkhoorn van Bart Visman (Opera Trionfo) en Yola in Two Caravans van Guy Harries (Kameroperahuis Zwolle). Ook zong zij Klytaimnestra in de eerste uitvoering van Oresteia van Xenakis met inserties van Annelies van Parys voor Muziektheater Transparant in Antwerpen. Zij zal deze rol opnieuw zingen in de Gaudeamus Muziekweek in september 2013.

Andere toekomstige engagementen zijn Lijfmotetten (een voorstelling rond de motetten van Bach) met VocaalLAB en Hollands Diep en de rol van Nel in de nieuwe muziektheaterproductie VALS met THIM Muziektheater.

Elsbeth Gerritsen maakt sinds 2006 deel uit van Quink.

www.elsbethgerritsen.nl
Marjon Strijk
Elsbeth Gerritsen
Harry van Berne
Kees Jan de Koning